Classic Header

Top Ad

//

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Πείνα και Φτώχεια - Εκείνα τα Χρόνια να μην Ξανάρθουν

  Η Κυρία Ευαγγελία Διηγείται τη Ζωή της. Στα βουνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου οι κορυφές συναντούν τον ουρανό και η φύση ζωντανεύει με κάθε ...

 

Η Κυρία Ευαγγελία Διηγείται τη Ζωή της.

Στα βουνά της Ευρυτανίας, εκεί όπου οι κορυφές συναντούν τον ουρανό και η φύση ζωντανεύει με κάθε της ανάσα, ζει μια γυναίκα με χαμόγελο βαθιά ριζωμένο στην καρδιά της και μια ιστορία ζωής πλούσια σε εμπειρίες και αναμνήσεις. Η κυρία Ευαγγελία, 88 ετών πλέον, μας υποδέχθηκε στο σπίτι της με ανοιχτές αγκάλες, έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας τη δική της ιστορία ζωής.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο απομακρυσμένο χωριό Μάραθος, η κυρία Ευαγγελία θυμάται με νοσταλγία τα παιδικά της χρόνια, σημαδεμένα από δυσκολίες και στερήσεις. Ο κόσμος τότε ζούσε μια λιτή ζωή, παλεύοντας για την επιβίωση. "Δεν είχαμε να φάμε", μας εξομολογήθηκε με θλίψη. "Κουβαλούσαμε ξύλα στην πλάτη για να ζεσταθούμε το χειμώνα και πηγαίναμε στο ποτάμι για νερό. Τα ρούχα μας, φτιαγμένα στον αργαλειό, ήταν λιγοστά και τα πλέναμε με στάχτη, αφού δεν υπήρχε σαπούνι."

Παρά τις κακουχίες, η ζωή στο χωριό είχε και τις χαρές της. Τα πανηγύρια, ήταν η αφορμή για να συναντηθούν οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με μουσική, χορό και γλέντι. Η κυρία Ευαγγελία, όμως, ένιωθε πως η σκληρή ζωή στο χωριό δεν της άφηνε περιθώρια για όνειρα. Στα 19, παντρεύτηκε, δημιούργησε οικογένεια και λίγα χρόνια αργότερα, άφησε πίσω της τον Μάραθο για να χτίσει μια νέα ζωή στο Καρπενήσι.

Σήμερα, στα 88 της, η κυρία Ευαγγελία απολαμβάνει την ηρεμία και τις ανέσεις του σύγχρονου βίου. Κοιτάζει πίσω με περηφάνια για όσα πέτυχε και με ευγνωμοσύνη για τις εμπειρίες που τη διαμόρφωσαν. Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος και της δύναμης που κρύβεται μέσα σε κάθε ψυχή.